Recept på årsmöteslimpa och honungskaka

Ann och Håkan Jansson Mörngård delar med sig av receptet på brödet och kakan från årsmötet 2022.

Årsmöteslimpa

Ingredienser

  • 325 gram vetemjöl
  • 250 g linfrö
  • 250 g rågkross
  • 1 rågad msk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 1 liter filmjölk
  • 1,25 dl mörk sirap
  • 1,25 dl lingonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 160 grader.

Smörj två limpformar.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll i filmjölk, sirap och lingonsylt. Rör slätt.

Häll upp i formarna. Grädda i ca 1 – 1,5 timme.

Ta ur limporna ur formarna. Låt svalna.

Honungskaka

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 100 gram smör
  • 1 dl honung
  • 1 dl mjölk 
  • 3 dl vetemjöl 
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl solroskärnor eller mandel

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform.

Smält smöret. Smält honungen i smöret och häll i mjölken. Låt svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölet och bakpulvret. Häll i vätskan.

Grovmixa solroskärnor/mandel. Häll solroskärnorna/mandeln i smeten.

Häll upp smeten i formen. Grädda i ca 30-40 min.

När kakan svalnat något: pensla med lite flytande honung.

Fick du inte årsmöteskallelsen?

Kallelse till årsmötet den 19 november har skickats till alla medlemmar som har angivit mejladress i medlemsregistret.

Fick du inte kallelsen? Ligger den inte i skräpposten? Då har du antingen:

  • inte angivit mejladress i medlemsregistret,
  • angivit fel mejladress i medlemsregistret, eller
  • blockerat utskick från medlemsregistret.

Läs informationen på sidan Medlemsregistret för att ta reda på hur du åtgärdar detta.

Fortsättningskurs i oktober

Uppföljningskursen är till för dig som haft bin någon säsong eller är en mer erfaren odlare. Vi diskuterar biodling utifrån deltagarnas egna frågor, och utbyter erfarenheter.

Denna studiecirkel innebär en möjlighet för dig som har många års erfarenhet att förnya dina kunskaper i biodling.

  • Du anmäler dig på Vuxenskolans hemsida.
  • Kursen startar 2022 den 24 oktober och består av 6 kurstillfällen. 

Plats för bisamhälle i Salabacke

Vid en radhus-brf-förening i Salabacke, nära Källparken, finns möjlighet att ställa upp bikupa. Grön kvartersinnergård, sedumtak och planteringar finns.

Kontakta föreningen vid intresse, så förmedlar vi kontakt.

Vi har slarvat bort kontaktuppgifterna till dig som skickade in detta. Hör gärna av dig igen.

Ympning av honung

Att ympa är enklare än att röra honungen – resultatet blir också säkrare. Gör så här:

Förvara den nyslungade honungen i rumstemperatur. Ympen förvaras i kylskåp.

  1. Beräkna mängden ympsats. Den skall bli 3% av den mängd honung som ska ympas. Till 1 kg nyslungad honung görs 30 gram ymp, bestående av 10 % kristalliserad honung och 90 % nyslungad honung. Ju slätare den kristalliserade honungen är, desto bättre blir resultatet.
    • Till 1 kg nyslungad honung används 3 g kristalliserad honung och 27 gram nyslungad honung.
  2. Rör ihop ympen snabbt och kraftigt i ett kärl med tättslutande lock, med hjälp av elvisp och degkrokar (eller borrmaskin och omrörare om du har mycket honung). Förvara ympen i kylskåp
  3. Blanda ympen ordentligt två gånger per dag med degkrokar under ca 30 sekunder. Ympen får inte bli varm. Ympen är färdig när den känns fast i kyla men blir krämig när du blandar den. Det tar oftast 1-3 dygn.
  4. Blanda ympen med ungefär lika mycket nyslungad honung. Blanda tills färgen är jämn. Tillsätt till den nyslungade honungen och rör kraftigt så att ympen är helt fördelad och honungens färg är jämn. Tappa ur honungskärlets kran ett par gånger och häll tillbaka.
  5. Låt gärna stå någon dag så att luftbubblorna försvinner (men rapshonung behöver du tappa på burk direkt). Om det är skum på ytan så ta bort det.
  6. Tappa honungen på burk och förvara den i 14°C (eller så nära som möjligt). Tänk på att transportera burkarna till kyllagret på ett sådant sätt att inte locket blir kladdigt på insidan.
  7. Efter 1-3 vecka är honungen genomkristalliserad. I högre förvaringstemperatur tar det längre tid.

Stationsparad drottning i föreningsbigården

Ett samhälle i föreningsbigården har en stationsparad drottning (buckfast). Medlemmar kan kostnadsfritt ta ägg från denna drottning för en egen drottningodling.

Detta kan gå till på två sätt. Kontakta bigårdskommittén via formuläret på kontaktsidan i förväg om du vill göra något av nedanstående.

Du åker efter överenskommelse till föreningsbigården en tisdagskväll och:

  1. får hjälp att skära ut en vaxruta med ägg, som du sedan placerar i ett eget samhälle, eller
  2. får hjälp att placera drottningen i din egen medtagna NC-kassett. Vidare hantering sker efter överenskommelse.

Bor du i skydds- eller övervakningsområde för amerikansk yngelröta så gäller regelsystemet.

Nytt avtäckningsbord i slungrummet

Vi har köpt in ett nytt avtäckningsbord till slungrummet. Ett stort tack till Joacim på Bromans bigårdar för snabb service!

Bordet får användas av alla som bokar slungrummet och passar bra att använda för den som slungar många ramar. Bordet har plats för 15 ramar. Två personer kan täcka av samtidigt.

Eftersom bordet har hjul går det att flytta till den plats i slungrummet där du helst står och täcker av. Benen är höj- och sänkbara.

Avtäckningsbrickan med ramställ som tidigare funnits i slungrummet finns kvar.

Boka slungrummet här.