Ympning av honung

Att ympa är enklare än att röra honungen – resultatet blir också säkrare. Gör så här:

Förvara den nyslungade honungen i rumstemperatur. Ympen förvaras i kylskåp.

  1. Beräkna mängden ympsats. Den skall bli 3% av den mängd honung som ska ympas. Till 1 kg nyslungad honung görs 30 gram ymp, bestående av 10 % kristalliserad honung och 90 % nyslungad honung. Ju slätare den kristalliserade honungen är, desto bättre blir resultatet.
    • Till 1 kg nyslungad honung används 3 g kristalliserad honung och 27 gram nyslungad honung.
  2. Rör ihop ympen snabbt och kraftigt i ett kärl med tättslutande lock, med hjälp av elvisp och degkrokar (eller borrmaskin och omrörare om du har mycket honung). Förvara ympen i kylskåp
  3. Blanda ympen ordentligt två gånger per dag med degkrokar under ca 30 sekunder. Ympen får inte bli varm. Ympen är färdig när den känns fast i kyla men blir krämig när du blandar den. Det tar oftast 1-3 dygn.
  4. Blanda ympen med ungefär lika mycket nyslungad honung. Blanda tills färgen är jämn. Tillsätt till den nyslungade honungen och rör kraftigt så att ympen är helt fördelad och honungens färg är jämn. Tappa ur honungskärlets kran ett par gånger och häll tillbaka.
  5. Låt gärna stå någon dag så att luftbubblorna försvinner (men rapshonung behöver du tappa på burk direkt). Om det är skum på ytan så ta bort det.
  6. Tappa honungen på burk och förvara den i 14°C (eller så nära som möjligt). Tänk på att transportera burkarna till kyllagret på ett sådant sätt att inte locket blir kladdigt på insidan.
  7. Efter 1-3 vecka är honungen genomkristalliserad. I högre förvaringstemperatur tar det längre tid.

Läs även vår enkla checklista för hygienisk honungshantering.

Slungrummet ej bokningsbart på tisdagskvällar

Vill du som är medlem boka slungrummet på tisdagar så gäller din bokning från och med i år endast fram till kl 16.

På tisdagskvällar behövs slungrummet för arbete i föreningsbigården. Du kan alltid kontakta bigårdskommittén på bigard@uppsalabiodlare.se för att höra om du kan vara kvar längre.

Bokning av slungrummet övriga dagar gäller som tidigare ett helt dygn, kl 00-24. Även låneslungor bokas ett dygn, men kl 18-18. All information om din bokning finns i bokningsbekräftelsen.

Du kan boka slungrummet från och med den första onsdagen i juni. Läs mer om bokning av slungrum och slungor.

Plats för kupor i Rasbo

Plats finns för bin i Rasbo. Från fastighetsägaren:

”Undrar om nån vill ställa upp ca 2 kupor hemma hos mig. Köper även gärna hela eller delar av honungen som kuporna levererar.”

Kontakta föreningen om du är intresserad.

Uppställningsplats i Dannemora

”Vi har en hektar tomt i Dannemora där vi gärna hade haft någon bikupa stående. Gammal torpmiljö med lite bebyggelse. Kringgärdat av betesängar och odlade åkrar, jag tror de närmaste är ekologiskt odlade. På vår mark finns fruktträd, liten slåtteräng med mängder av blommor, många blommande lövträd som kastanj och syren. Gott om vilda blommor på sommaren. Finns även en liten damm. Närmaste bikupa är ca en kilometer norrut så vitt jag vet. Vi använder inga gifter i trädgården.”

Kontakta föreningen för kontaktuppgifter.

Lämna in årsrapporten

Nu är det dags för medlemmar i föreningen att lämna in årsrapport för året. Årsrapporten ger statistik och kunskap samt är underlag för EU-bidrag till svensk biodling. Det är därför viktigt att alla medlemmar lämnar in rapport.

Sista dag att lämna in årsrapporten är samma dag som föreningens årsmöte, se datum i kalendariet. Detta gäller oavsett om du lämnar digitalt eller på papper.

Har du inga bin – svara ändå och ange 0 i formuläret.

Svaren anonymiseras vid sammanställning.

Enklast fyller du i enkäten i formuläret nedan. Vill du fylla i på papper så ska du senast lämna in enkäten på årsmötet. Pappersenkät finns i oktobernumret av Bitidningen.