Årsmöte 2025 hålls den 22 november

Föreningens årsmöte hålls i år den 22 november i Åkerby bygdegård (Hjälmsta 6), kl 12 Föreningen bjuder på mat.

Det går bra att lämna in honung för bedömning vid årsmötet. Detta blir årets sista inlämning. Läs mer på sidan om honungsbedömning.

Kallelse skickas ut till medlemmar tre veckor före årsmötet. 

Vi vill gärna veta hur många som kommer. Anmäl dig till årsmötet här, senast den 16 november. Lösenordet står i kallelsen.

Lämna in årsrapporten

Nu är det dags för medlemmar i föreningen att lämna in årsrapport för året. Årsrapporten ger statistik och kunskap samt är underlag för EU-bidrag till svensk biodling. Det är därför viktigt att alla medlemmar lämnar in rapport.

Sista dag att lämna in årsrapporten är samma dag som föreningens årsmöte, se datum i kalendariet.

Har du inga bin – svara ändå och ange 0 i formuläret.

Svaren anonymiseras vid sammanställning.

Vaxsmältning och vaxinlämning

Föreningen arrangerar vaxsmältning den 9/11 och 14-16/11 2025. Även i år erbjuds dessutom gemensam vaxinlämning. Föranmälan senast den 19 oktober.

Kom ihåg:

  • Inga ramar som kommit i kontakt med något annat preparat än organiska syror eller tymol får smältas.
  • Enligt lag måste den som har bin inom skydds- eller övervakningszon för amerikansk yngelröta få sina bin kontrollerade och godkända av bitillsynsman för att kunna delta i smältningen.
  • Inga ramar som kommit i kontakt med något annat preparat än organiska syror får vara med i den gemensamma vaxinlämningen.

Läs mer om vaxsmältningen och anmäl dig.

Ympning av honung

Att ympa är enklare än att röra honungen – resultatet blir också säkrare. Gör så här:

Förvara den nyslungade honungen i rumstemperatur. Ympen förvaras i kylskåp.

  1. Beräkna mängden ympsats. Den skall bli 3% av den mängd honung som ska ympas. Till 1 kg nyslungad honung görs 30 gram ymp, bestående av 10 % kristalliserad honung och 90 % nyslungad honung. Ju slätare den kristalliserade honungen är, desto bättre blir resultatet.
    • Till 1 kg nyslungad honung används 3 g kristalliserad honung och 27 gram nyslungad honung.
  2. Rör ihop ympen snabbt och kraftigt i ett kärl med tättslutande lock, med hjälp av elvisp och degkrokar (eller borrmaskin och omrörare om du har mycket honung). Förvara ympen i kylskåp
  3. Blanda ympen ordentligt två gånger per dag med degkrokar under ca 30 sekunder. Ympen får inte bli varm. Ympen är färdig när den känns fast i kyla men blir krämig när du blandar den. Det tar oftast 1-3 dygn.
  4. Blanda ympen med ungefär lika mycket nyslungad honung. Blanda tills färgen är jämn. Tillsätt till den nyslungade honungen och rör kraftigt så att ympen är helt fördelad och honungens färg är jämn. Tappa ur honungskärlets kran ett par gånger och häll tillbaka.
  5. Låt gärna stå någon dag så att luftbubblorna försvinner (men rapshonung behöver du tappa på burk direkt). Om det är skum på ytan så ta bort det.
  6. Tappa honungen på burk och förvara den i 14°C (eller så nära som möjligt). Tänk på att transportera burkarna till kyllagret på ett sådant sätt att inte locket blir kladdigt på insidan.
  7. Efter 1-3 vecka är honungen genomkristalliserad. I högre förvaringstemperatur tar det längre tid.

Läs även vår enkla checklista för hygienisk honungshantering.

Ny fyraramars slunga

Fyraramarsslungan i slungrummet är utbytt och den nya är klar att användas.

Vi har inte hunnit sätta upp någon manual än. Använd de kontaktuppgifter som finns uppsatta i slungrummet om du har frågor om användning.

Boka slungrummet här.

Miniföreläsningar på Öppet hus

Mats Kihlén ordförande, håller några miniföreläsningar på Öppet hus-tisdagar i sommar. Alla är välkomna.

10-15 minuter, start 17.00

  • 3 juni: Vad är svärmning?
  • 16 juni: Varför avläggare och hur gör man?
  • 29 juli: Invintring – när ska man börja?
  • 19 augusti: Hur bekämpar man varroa?

Testa om dina bin har nosema

Om dina bin haft utsot eller dött under vintern kan det vara lämpligt att kontrollera om det finns nosema i samhället. Alla medlemmar kan använda föreningens mikroskop när som helst under året.

Läs om hur du bokar mikroskopet.

Förberedelse

  1. Ta ca 0,5 dl bin från ramarna närmast flustret för att få med mestadels äldre bin.
  2. För undersökning av ett samhälle som har dött över vintern: ta döda bin från kupbotten.
  3. Avliva bina genom frysning i minst 1 dygn.

Analys

  1. Tina upp provet ca en timme innan analysen påbörjas.
  2. Ta 60 bin ur biprovet. Det går bra att analysera ett samlingsprov med bin från max 3 samhällen (lika många bin från varje samhälle, totalt 60 bin).
  3. Lägg bina i en mortel och tillsätt 30 ml vatten.
  4. Mosa bina ordentligt tills det blir en soppa.
  5. Tillsätt 30 ml vatten och rör om.
  6. Ta en droppe av soppan med t.ex. en tändsticka och överför till ett objektglas. Lägg på ett täckglas.
  7. Lägg objektglaset under mikroskopet med objektivet i mitten av täckglaset.
  8. Undersök provet med 100x förstoring och justera fokus tills partiklarna syns tydligt.
  9. Byt till 400x förstoring. Blända ner och justera fokus ytterligare. Vid denna förstoring ser sporerna ut som riskorn.
  10. Identifiera sporer:
    • Vairimorpha Apis: 5–7 μm långa, 3–4 μm breda.
    • Vairimorpha Ceranae: 4–6 μm långa, 2–3 μm breda.
    • Båda är ovala, riskornsformade med mörk kant.
  11. Särskilj från cystor av amöbasjukan (Malpighamoeba mellificae): helt runda, ca 6–7 μm i diameter.
  12. Räkna antalet sporer i synfältet och ange infektionsgraden. Sist i den här pdf:en finns en bra bild.
    • Inga sporer = ingen påvisbar infektion.
    • 1-5 sporer = svag infektion.
    • 5-40 sporer = måttlig infektion.
    • Över 40 sporer = stark infektion.

Om du hittar sporer

Läs om vilka åtgärder du bör vidta på friskabin.se

Foto: Lukáš Vomastek/CC BY-SA 4.0

Vårfest och fixardag

Vi städar och gör fint i föreningslokalen och avslutar med grillfest! Alla är varmt välkomna! Vi börjar kl 14 och håller på tills vi är klara.

Testa dina bin för nosema

Om dina bin haft utsot eller dött under vintern kan det vara lämpligt att analysera om det finns nosema i samhället. På vårfesten finns en möjlighet att göra detta. Läs om hur det går till.

Anmälan

Städa får du göra utan att anmäla dig – men vill du har mat och hembryggt öl behöver vi veta hur många som kommer. Anmäl dig md formuläret nedan, den senast 29 april.