Alla 11 inlämnade burkar godkändes på årets första honungsbedömning.
Två av burkarna går vidare till tävlingen Distriktets godaste honung, som i år arrangeras av Uppsala biodlareförening.
Alla 11 inlämnade burkar godkändes på årets första honungsbedömning.
Två av burkarna går vidare till tävlingen Distriktets godaste honung, som i år arrangeras av Uppsala biodlareförening.
Slungrummet går att boka fram till och med den sista september varje år.
Slungor för hemlån går att boka året om.
Vid frågor, kontakta ansvarig för bokningssystemet eller bigårdskommittén.
Föreningen arrangerar vaxsmältning den 3/11 och 8-10/11 2024. Även i år erbjuds dessutom gemensam vaxinlämning. Föranmälan, senast 1 oktober.
Jan Rosenfeld (1943–2024)
Jan Rosenfeld har gått ur tiden i en ålder av 81 år. Närmast sörjande är hustrun Anneli, brodern Leif, barn och barnbarn.
Jan var under mer än ett decennium ordförande i Uppsala Biodlareförening. Under hans ledning utvecklades föreningen till en väl fungerande organisation med tydligt mål och mening. Medlemssammansättningen föryngrades, medlemsantalet och engagemanget ökade, liksom servicen till medlemmarna.
Som gammal rektor förstod Jan värdet av utbildning och han höll under åren otaliga kurser för nya biodlare och arbetade aktivt med att variera kursutbudet efter olika behov. Vi som gått kurserna minns dem med värme. Jan hanterade tålmodigt alla frågor, lät nyfikenheten hos deltagarna få utrymme och styrde varligt mot fördjupad kunskap om binas fascinerande värld.
Genom kurserna identifierade han nya förmågor som kunde engageras i föreningens verksamhet. Resultatet blev en stabil organisation där kompetenta arbetsgrupper har ansvar för olika områden såsom skötsel av föreningsbigården, information till allmänheten och kvalitetskontroll av honungen.
Som person var Jan aldrig dominerande utan kunde nog uppfattas som närmast blyg. Detta gjorde honom till en mycket effektiv ordförande! Han kunde presentera idéer som styrelsen sedan fick utveckla och tillsammans med medlemmarna implementera. På detta sätt byggdes ett nytt hus i föreningsbigården, där medlemmarna kan utnyttja gemensam utrustning för att slunga honung, smälta vax med mera. Bigården blev gradvis en resurs för medlemmarna och ett centrum för praktisk utbildning av nya generationer biodlare. Under Jans tid i styrelsen anordnades också studieresor till bl.a. Polen, Danmark och Kroatien där deltagarna fick en förståelse för att biskötsel kan ske på olika sätt.
I en tid då många ideella föreningar för en tynande tillvaro är Jan Rosenfelds ledaregenskaper unika. Han hade alltid en långsiktig plan, men han pekade aldrig med hela handen, utan lät oss medlemmar långsamt förstå idéerna och ta dem till oss. Föreningens årsmöten brukar vara välfyllda tillställningar där man både kan fatta beslut, men också prata bin, äta lunch och lyssna till föredrag om nördiga detaljer i binas värld. Fascinationen inför naturen lyste alltid igenom – förutom intresset för bin var Jan också en hängiven fågelskådare. När ett riktigt utmanande problem med ett bisamhälle dök upp var Jan som allra gladast. Vi minns honom med värme och tacksamhet.
För Uppsala Biodlareförening
Mats Kihlén, ordförande
Som vanligt ordnar föreningen gemensam beställning av vinterfoder.
Ett medlemsutskick har gått ut den 22 juli med detaljer. Har du som är medlem inte fått det? Hör av dig till föreningen och se till att uppdatera dina kontaktuppgifter i medlemsregistret.
Att ympa är enklare än att röra honungen – resultatet blir också säkrare. Gör så här:
Förvara den nyslungade honungen i rumstemperatur. Ympen förvaras i kylskåp.
Läs även vår enkla checklista för hygienisk honungshantering.
Nu har bokningen av slungrummet öppnat för säsongen.
Slungor för hemlån bokas på samma länk. Låneslungorna kan bokas året om.
Tomt finns i Rasbokil för 1-2 bikupor. Kontakta föreningen för mer information.
Vill du som är medlem boka slungrummet på tisdagar så gäller din bokning från och med i år endast fram till kl 16.
På tisdagskvällar behövs slungrummet för arbete i föreningsbigården. Du kan alltid kontakta bigårdskommittén på bigard@uppsalabiodlare.se för att höra om du kan vara kvar längre.
Bokning av slungrummet övriga dagar gäller som tidigare ett helt dygn, kl 00-24. Även låneslungor bokas ett dygn, men kl 18-18. All information om din bokning finns i bokningsbekräftelsen.
Du kan boka slungrummet från och med den första onsdagen i juni. Läs mer om bokning av slungrum och slungor.
Plats finns för bin i Rasbo. Från fastighetsägaren:
”Undrar om nån vill ställa upp ca 2 kupor hemma hos mig. Köper även gärna hela eller delar av honungen som kuporna levererar.”
Kontakta föreningen om du är intresserad.