Ympning av honung

Att ympa är enklare än att röra honungen – resultatet blir också säkrare. Gör så här:

Förvara den nyslungade honungen i rumstemperatur. Ympen förvaras i kylskåp.

  1. Beräkna mängden ympsats. Den skall bli 3% av den mängd honung som ska ympas. Till 1 kg nyslungad honung görs 30 gram ymp, bestående av 10 % kristalliserad honung och 90 % nyslungad honung. Ju slätare den kristalliserade honungen är, desto bättre blir resultatet.
    • Till 1 kg nyslungad honung används 3 g kristalliserad honung och 27 gram nyslungad honung.
  2. Rör ihop ympen snabbt och kraftigt i ett kärl med tättslutande lock, med hjälp av elvisp och degkrokar (eller borrmaskin och omrörare om du har mycket honung). Förvara ympen i kylskåp
  3. Blanda ympen ordentligt två gånger per dag med degkrokar under ca 30 sekunder. Ympen får inte bli varm. Ympen är färdig när den känns fast i kyla men blir krämig när du blandar den. Det tar oftast 1-3 dygn.
  4. Blanda ympen med ungefär lika mycket nyslungad honung. Blanda tills färgen är jämn. Tillsätt till den nyslungade honungen och rör kraftigt så att ympen är helt fördelad och honungens färg är jämn. Tappa ur honungskärlets kran ett par gånger och häll tillbaka.
  5. Låt gärna stå någon dag så att luftbubblorna försvinner (men rapshonung behöver du tappa på burk direkt). Om det är skum på ytan så ta bort det.
  6. Tappa honungen på burk och förvara den i 14°C (eller så nära som möjligt). Tänk på att transportera burkarna till kyllagret på ett sådant sätt att inte locket blir kladdigt på insidan.
  7. Efter 1-3 vecka är honungen genomkristalliserad. I högre förvaringstemperatur tar det längre tid.

Nytt avtäckningsbord i slungrummet

Vi har köpt in ett nytt avtäckningsbord till slungrummet. Ett stort tack till Joacim på Bromans bigårdar för snabb service!

Bordet får användas av alla som bokar slungrummet och passar bra att använda för den som slungar många ramar. Bordet har plats för 15 ramar. Två personer kan täcka av samtidigt.

Eftersom bordet har hjul går det att flytta till den plats i slungrummet där du helst står och täcker av. Benen är höj- och sänkbara.

Avtäckningsbrickan med ramställ som tidigare funnits i slungrummet finns kvar.

Boka slungrummet här.