Recept på årsmöteslimpa och honungskaka

Ann och Håkan Jansson Mörngård delar med sig av receptet på brödet och kakan från årsmötet 2022.

Årsmöteslimpa

Ingredienser

  • 325 gram vetemjöl
  • 250 g linfrö
  • 250 g rågkross
  • 1 rågad msk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 1 liter filmjölk
  • 1,25 dl mörk sirap
  • 1,25 dl lingonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 160 grader.

Smörj två limpformar.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll i filmjölk, sirap och lingonsylt. Rör slätt.

Häll upp i formarna. Grädda i ca 1 – 1,5 timme.

Ta ur limporna ur formarna. Låt svalna.

Honungskaka

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 100 gram smör
  • 1 dl honung
  • 1 dl mjölk 
  • 3 dl vetemjöl 
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl solroskärnor eller mandel

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform.

Smält smöret. Smält honungen i smöret och häll i mjölken. Låt svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölet och bakpulvret. Häll i vätskan.

Grovmixa solroskärnor/mandel. Häll solroskärnorna/mandeln i smeten.

Häll upp smeten i formen. Grädda i ca 30-40 min.

När kakan svalnat något: pensla med lite flytande honung.

Fick du inte årsmöteskallelsen?

Kallelse till årsmötet den 19 november har skickats till alla medlemmar som har angivit mejladress i medlemsregistret.

Fick du inte kallelsen? Ligger den inte i skräpposten? Då har du antingen:

  • inte angivit mejladress i medlemsregistret,
  • angivit fel mejladress i medlemsregistret, eller
  • blockerat utskick från medlemsregistret.

Läs informationen på sidan Medlemsregistret för att ta reda på hur du åtgärdar detta.

Fortsättningskurs i oktober

Uppföljningskursen är till för dig som haft bin någon säsong eller är en mer erfaren odlare. Vi diskuterar biodling utifrån deltagarnas egna frågor, och utbyter erfarenheter.

Denna studiecirkel innebär en möjlighet för dig som har många års erfarenhet att förnya dina kunskaper i biodling.

  • Du anmäler dig på Vuxenskolans hemsida.
  • Kursen startar 2022 den 24 oktober och består av 6 kurstillfällen. 

Årsmöte 2022 hålls den 19 november

Föreningens årsmöte hålls i år den 19 november i Åkerby bygdegård (Hjälmsta 6), kl 13. Föreningen bjuder på mat.

Vi vill gärna veta hur många som kommer. Anmäl dig till årsmötet här, senast den 12 november. Lösenordet står i kallelsen.

Det går bra att lämna in honung för bedömning vid årsmötet. Detta blir årets sista inlämning. Läs mer på sidan om honungsbedömning.

Kallelse skickas ut till medlemmar tre veckor före årsmötet. 

Lämna in årsrapporten

Nu är det dags för medlemmar i föreningen att lämna in årsrapport för året. Årsrapporten ger statistik och kunskap samt är underlag för EU-bidrag till svensk biodling. Det är därför viktigt att alla medlemmar lämnar in rapport.

Sista dag att lämna in årsrapporten är samma dag som föreningens årsmöte, se datum i kalendariet. Detta gäller oavsett om du lämnar digitalt eller på papper.

Har du inga bin – svara ändå och ange 0 i formuläret.

Svaren anonymiseras vid sammanställning.

Enklast fyller du i enkäten i formuläret nedan. Vill du fylla i på papper så ska du senast lämna in enkäten på årsmötet. Pappersenkät finns i oktobernumret av Bitidningen.

Plats för bisamhälle i Salabacke

Vid en radhus-brf-förening i Salabacke, nära Källparken, finns möjlighet att ställa upp bikupa. Grön kvartersinnergård, sedumtak och planteringar finns.

Kontakta föreningen vid intresse, så förmedlar vi kontakt.

Honungsbedömning och tävlingen Distriktets godaste honung

I år finns två tillfällen att lämna in honung för bedömning.

Honung som ska bedömas vid det första tillfället lämnas in den 6 september klockan 17-18 på Jälla och är med och tävlar om titeln Distriktets godaste honung.

Det andra tillfället att lämna in honung är vid årsmötet den 19 november.

Läs reglementet innan du lämnar in din honung för bedömning. Tänk på att det finns regler även när det gäller förpackningen. All information finns på sidan om honungsbeömning.

Ympning av honung

Att ympa är enklare än att röra honungen – resultatet blir också säkrare. Gör så här:

Förvara den nyslungade honungen i rumstemperatur. Ympen förvaras i kylskåp.

  1. Beräkna mängden ympsats. Den skall bli 3% av den mängd honung som ska ympas. Till 1 kg nyslungad honung görs 30 gram ymp, bestående av 10 % kristalliserad honung och 90 % nyslungad honung. Ju slätare den kristalliserade honungen är, desto bättre blir resultatet.
    • Till 1 kg nyslungad honung används 3 g kristalliserad honung och 27 gram nyslungad honung.
  2. Rör ihop ympen snabbt och kraftigt i ett kärl med tättslutande lock, med hjälp av elvisp och degkrokar (eller borrmaskin och omrörare om du har mycket honung). Förvara ympen i kylskåp
  3. Blanda ympen ordentligt två gånger per dag med degkrokar under ca 30 sekunder. Ympen får inte bli varm. Ympen är färdig när den känns fast i kyla men blir krämig när du blandar den. Det tar oftast 1-3 dygn.
  4. Blanda ympen med ungefär lika mycket nyslungad honung. Blanda tills färgen är jämn. Tillsätt till den nyslungade honungen och rör kraftigt så att ympen är helt fördelad och honungens färg är jämn. Tappa ur honungskärlets kran ett par gånger och häll tillbaka.
  5. Låt gärna stå någon dag så att luftbubblorna försvinner (men rapshonung behöver du tappa på burk direkt). Om det är skum på ytan så ta bort det.
  6. Tappa honungen på burk och förvara den i 14°C (eller så nära som möjligt). Tänk på att transportera burkarna till kyllagret på ett sådant sätt att inte locket blir kladdigt på insidan.
  7. Efter 1-3 vecka är honungen genomkristalliserad. I högre förvaringstemperatur tar det längre tid.