Bigården i Jälla

Uppsala Biodlareförening har en bigård i Jälla strax utanför Uppsala. Här har vi bikupor med buckfastbin. Kuporna används för undervisning i biodling, produktion av honung och drottningodling. Vi säljer även honung.

Under säsongen har vi öppet hus i bigården varje tisdagkväll. Mer som händer i Uppsala biodlareförening se Kalendariet.

Hitta hit: Väg 288 från Uppsala mot Östhammar. Sväng vänster vid Jälla och följ vägen genom Naturbruksgymnasiet. Bigården ligger på vänster hand. Buss 811/886 stannar på gångavstånd.

Kontaktperson

Bigårdskommittén svarar gärna på frågor

Tävlingen Årets godaste honung arrangeras bland de lokala biodlarföreningarna i Uppland. I år var det Uppsala Biodlareförening som arrangerade tävlingen.

En honung från Västerlöfsta vann hela tävlingen. Juryns motivering:

Det här är honung för oss, det är så här honung ska smaka! Balanserad, söt och god. Lite fruktig och med lång eftersmak. Bra konsistens. Mjuk och krämig, inte för lös. Doften är mild. Lite bivax, men inte för mycket. Som om man är i skogen.

Bidraget nummer 2 2018 finns att läsa på hemsidan nu.

Börja prenumerera med formuläret längst ner på sidan.

Har du som är medlem inte får Bidraget? Då har vi fel mejladress till dig. Meddela oss gärna den korrekta, så missar du heller inte andra utskick.

Bidraget nummer 3 2018 finns att läsa på hemsidan nu.

Börja prenumerera med formuläret längst ner på sidan.

Har du som är medlem inte får Bidraget? Då har vi fel mejladress till dig. Meddela oss gärna den korrekta, så missar du heller inte andra utskick.

Den 23 mars 2019 hålls biodlingskonferens i Uppsala. Anmäl dig nedan senast den 8 mars.

Alla är välkomna men programmet riktar sig främst till biodlare som har minst ett par års erfarenhet.

Konferensen arrangeras av Sveriges biodlares riksförbund (SBR), som också står för programmet. Uppsaladistriktet inom SBR är värd. Konferensen finansieras av EU-medel genom det Nationella honungsprogrammet.

Plats: Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12, Uppsala.

Kostnad: 100 kr inkl lunch och fika. Betalas till bankgiro 559-7935 senast den 8 mars. Ange “Biodlingskonferens” på inbetalningen.

Program

Kl 9.15 Fika och mingel
Kl 10.00 Nya bihälsoföreskrifterna, Björn Dahlbäck
Kl 11.00 Utbildningsfrågor, Monica Selling
Kl 12.00 Lunch
Kl 13.00 Kvalitetsarbetet, Ingmar Wahlström
Kl 14.00 Medlemsundersökningen, Monica Selling
Kl 14.45 Fika
Kl 15.15 Näringsbiodling, Ingmar Wahlström

Anmälan

Du kommer inte att få någon bekräftelse på din anmälan om du markerar denna ruta.
Vi bjuder på kaffe/te med bulle och vill därför veta specialkost även om du inte vill ha lunch.
Ja
Frivilligt. Du kan när som helst själv sluta prenumerera.
Ja

Claes Davidsson
018-36 50 45, 0730-52 40 17
Ängeby/Storvreta

I april och maj startar ytterligare nybörjar- och fortsättningskurser i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Information och anmälan

Är du medlem i föreningen men får inga mejl? Då har vi antagligen felaktig eller ingen mejladress till dig. Läs nedan vad som gäller för medlemsinformation respektive Bidraget.


Medlemsinformation

Medlemsinformation skickas ut genom SBR:s medlemsregister. Du anger/ändrar själv din mejladress i medlemsregistret. 

  • Logga in här med ditt användarnamn och lösenord.
  • Användarnamnet hittar du på baksidan av Bitidningen.
  • Om du glömt lösenordet kan du få ett nytt med den här länken.

Har du inte tidigare registrerat en mejladress, eller om du inte längre har tillgång till den mejladress som du registrerat, så ska du kontakta Biodlarnas kansli på

Årsmöteskallelse skickas per papperspost till medlemmar som inte angivit mejladress.


Bidraget

Vem som helst kan prenumerera på Bidraget med formuläret i det gula fältet längst ner på hemsidan. I varje Bidraget finns också en länk som du kan använda om du vill sluta prenumerera. Det finns ingen koppling till medlemsregistret.

  • Du som är ny medlem eller som registrerar en ny mejladress i medlemsregistret måste själv börja prenumerera på Bidraget. Föreningen får inte lägga till dig som prenumerant, på grund av aktuell dataskyddslagstiftning.

Välkommen att träffa nya och gamla biodlare. Vi hjälps åt att förbereda säsongen i vår föreningsbigård. Köp och sälj begagnade biprylar. Mer information kommer i vårt nästa medlemssutskick Bidraget.

Den 28 april kl 10-15

Uppsala biodlareförening
info@uppsalabiodlare.se
Org nr: 817600-5307
Föreningens medlemsnummer i SBR: 0305 1794
Plusgiro: 34 29 33-9

Fortsättningskursen i biodling är en utmärkt möjlighet att fräscha upp sina kunskaper.

Även i år gör vi ett försök att få igång en fortsättningskurs. Förra året var vi tvungna att ställa in, eftersom det var för få anmälda. Kursen riktar sig till dig som varit biodlare några eller många år. Erfarenheten från tidigare kurser visar att kurserna blir bäst om de som deltar har olika lång erfarenhet.

När? 5 måndagskvällar med början 29/10 och varannan till var tredje vecka.  Övriga tillfällen kommer vi överens om gruppen. Även innehållet planerar vi tillsammans vid första kurstillfället.
Mer info och anmälan: Vuxenskolans hemsida eller telefon 018-10 23 75. 

Vi prövar i år en gemensam vaxinlämning. De som vill vara med lämnar sitt vax på Jälla i samband med vaxsmältningsdagarna 21/10 och 26-28/10 och får senare tillbaka sitt eget vax som mellanväggar i rätt ramformat. Bromans bigårdar hjälper oss med hanteringen.
Lämna intresseanmälan till info@uppsalabiodlare.se senast 1/10.
Vi återkommer med information i medlemsutskick.

Honungsbedömningskommittén med protokollförare genomförde den 18 september en öppen honungsbedömning. Drygt 10 personer var med och lyssnade och provade.

Av 11 inlämnade burkar godkändes endast 5. Honungen i en av de underkända burkarna innehöll synliga partiklar. I övriga fall var det brister hos förpackningarna som gjorde att de blev underkända. Bland annat hade burkar med tydligt begagnade lock lämnats in, burkar som inte var fulla samt för små burkar.

Biodlare vars prov underkänts kan lämna in nytt prov vid årsmötet för ny bedömning.

Läs mer om föreningens honungsbedömning här.

Handdriven slunga

De två handdrivna tvåramarsslungorna lånas hem. Hämta tidigast 18.00 dagen före den dag du bokat och lämna tillbaka slungan, väl rengjord, senast 18.00 på bokningsdagen. Du gör en bokning för varje dag du vill ha slungan.

Om du bokar två dagar eller mer i följd betalar du bara för två dagar.

Rapporten Aromer i honung är en delsammanfattning av ett projekt som studerar variationen i honung som har olika ursprung.

I analysen ingår bland annat alla burkar som ingick i Uppsala biodlareförenings honungsbedömning 2017 och finalburkarna i tävlingen länets godaste honung 2017.

Den slutliga rapporten färdigställs i augusti.

Läs delrapporten här.

Katarina Fehler intervjuades i P4 Uppland om den tidiga honungsskörden och om vad det innebär för hur honungen smakar. Lyssna här:

Funkar inte spelaren? Gå hit istället, ca 1:22 in i programmet.

Det varma vädret har gett en rekordtidig start på honungssäsongen för biodlare. ”Jag har aldrig varit med om en tidigare säsong”, säger Jan Rosenfeld, ordförande i Uppsalas biodlarförening.

Läs hela artikeln här.

 

Invintringen är i full gång på Jälla. Men den inköpta Biforn räckte inte riktigt till …

Foto: Jonathan Alvarsson

Jörgen Kjeldgård
018-38 50 35, 0709-22 84 46
Knivsta

Tid och plats: Lördagen den 17 november kl 13.00, Åkerby bygdegård

Program

Vi inleder med mat och fika.

Därefter håller vi själva årsmötet.

Handlingar

Föredragningslista finns här.

Handlingar tillhandahålls vid årsmötet.

Gästföreläsare

Karina Karlsson, rådgivare i biodlingsfrågor hos SBR, berättar om vaxhantering.

 Ta gärna med

  • Honungsprov till honungsbedömningen.
  • Årsrapport 2018 – men lämna den ännu hellre digitalt på hemsidan.

Hitta till årsmötet

Åkerby bygdegård ligger ca 10 km nordväst om Uppsala vid Gysingevägen, väg 272. Sväng av vid skylt mot Åkerby kyrka. Huset ligger rakt fram inne i byn.

Buss 844 mot Östervåla från Uppsala stannar vid hållplats Åkerby kyrka.

För hjälp med samåkning kontakta gärna styrelsen.

Honungsbedömning

Honungen ska vara tappad i en ny glas- eller helt genomskinlig plastburk (350, 500 eller 700 gram), utan etikett. Lägg burken och ditt ifyllda honungsbedömningskort  i en anonym påse. Namnet på burkens ägare är hemligt under bedömningen.

För att få ett godkänt honungsprov ska du också visa upp ifylld Bihusesyn.

Läs all information i förväg, så är chansen större att din honung blir godkänd. Information finns här på hemsidan.

Nu är det dags att lämna in årsrapport för 2018. Årsrapporten ger statistik och kunskap samt är underlag för EU-bidrag till svensk biodling. Det är därför viktigt att alla lämnar in rapport.

Vi behöver få in årsrapporter från alla medlemmar. Styrelsen vill gärna slippa ringa runt.

Sista dag att lämna in årsrapporten är samma dag som föreningens årsmöte, den 17 november 2018. Detta gäller oavsett om du lämnar digitalt eller på papper.

Har du inga bin – ange 0 i formuläret.

Svaren sammanställs och skickas anonymiserade till förbundet.

Enklast fyller du i enkäten i formuläret nedan. Vill du fylla i på papper så ska du senast lämna in enkäten på årsmötet, den 17 november. Pappersenkät finns i oktobernumret av Bitidningen.

Biman i Järfälla är ny sponsor för föreningen. Hemsida: biman.se

Produkter finns i nuläget inte på hemsidan, men just nu finns mängder av ramvirke till utförsäljning.

1 januari 2019 börjar nya föreskrifter för bisjukdomar och skadegörare att gälla. Vi uppdaterar sidan Lagar och regler med de nya reglerna inom kort.

Läs de fullständiga nya reglerna här

Bidraget nummer 4 2018 finns att läsa på hemsidan nu.

Börja prenumerera med formuläret längst ner på sidan.

Har du som är medlem inte fått Bidraget? Läs här hur du kan göra.

Sveriges Biodlares riksförbund vill kartlägga hur utsatt svensk biodling är för skador och stölder. För att förenkla detta har vi tagit fram ett formulär för att rapportera in skador och stölder.

Formuläret kan användas av alla biodlare i Uppsaladistriktet. Uppgifterna skickas direkt till SBR och är underlag för anonymiserad statistik.

Formuläret finns här.

Slungrummet

Slungan är trasig och går inte att boka.

Medlemmar är välkomna att hyra vårt slungrum. Där finns en sexramars självvändande slunga. Glöm inte att läsa instruktionerna och att städa efter dig. Du gör en bokning för varje dag du vill ha slungrummet.

Om du bokar två dagar eller mer i följd betalar du bara för två dagar.

Kom ihåg att du måste besiktiga dina bin innan du flyttar ramar över en församlingsgräns.

Slungan i slungrummet är trasig och går inte att boka för tillfället.

Tatiana Bespalova
070 308 19 25
Edsbro, Knutby, Bladåker, Faringe, Rånäs, Almunge, Hallkved

Vi kommer i år att testa att genomföra honungsbedömningen dels vid ett tillfälle tidigare på hösten och dels direkt efter årsmötet.

Preliminärt kommer inlämning till det tidiga tillfället att vara tisdag den 4/9 kl 17.00-19.00 på Jälla.

Läs på i honungsbedömningsreglementet vad som gäller.

verksamt.se finns en checklista för att få koll på alla tillstånd och aktuella regler som gäller just din biodling.

Ulla Lindström
018-35 51 03, 070-329 72 63
Bälinge

Var med och lär dig mer om hur vi bedömer honungskvalitet utifrån krav på renhet, konsistens, vattenhalt, lukt, smak, färg och även förpackning.

Du är välkommen med och utan honung.

Läs på i honungsbedömningsreglementet vad som gäller.

När: Tisdag den 18/9 kl 18.00 – 20.00
Var: Vuxenskolan Uppsala, Kungsängsgatan 12, 1tr.
Anmälan: senast den 14/9 till info@uppsalabiodlare.se.

Inlämningen i september

Honungsburkar för bedömning kan lämnas in tisdag den 4/9 kl 17.00-19.00 på Jälla, på sista öppet hus för säsongen. Det går också bra att lämna burkar som ska bedömas till Jan Rosenfeld, telefon 070-5435441.

Honungsbedömningskort ska lämnas in tillsammans med burken. Ladda ner det från SBR här. Läs också och genomför Bihusesyn.

Vill du ha tillbaka honungsbedömningskortet i original, så lämna med ett frankerat och adresserat kuvert tillsammans med burken. I annat fall får du besked per e-post.

Inlämning vid årsmötet

Till årsmötet blir det en till chans att lämna in honung för bedömning.

Godkänt resultat vid honungsbedömning är ett krav för få köpa Biodlarnas etikett.

Läs mer om honungsbedömning på SBR:s hemsida.

Honungsbedömningskommittén

Det vax som samlades in vid vaxsmältningen i oktober har nu kommit tillbaka till Jälla.

Alla som har vax att hämta ut bör ha fått information om detta via mejl. I annat fall kontakta föreningen.

Vaxsmältare och vaxgjutare

Ångvaxsmältare och gjutform för mellanväggar finns i slungrummet. Utrustningen är bokningsbar utanför slungningssäsong.

Behöver du smälta vax under slungningsäsong? Under slungningssäsongen kan vaxsmältaren köras i förrådet. Kontakta bigårdskommittén

Kom ihåg att du måste besiktiga dina bin innan du flyttar ramar över en församlingsgräns.

Att ympa är enklare än att röra honungen – resultatet blir också säkrare. Gör så här:

Förvara den nyslungade honungen i rumstemperatur. Ympen förvaras i kylskåp.

  1. Beräkna mängden ympsats. Den skall bli 3% av den mängd honung som ska ympas. Till 1 kg nyslungad honung görs 30 gram ymp, bestående av 10 % kristalliserad honung och 90 % nyslungad honung. Ju slätare den kristalliserade honungen är, desto bättre blir resultatet.
    • Till 1 kg nyslungad honung används 3 g kristalliserad honung och 27 gram nyslungad honung.
  2. Rör ihop ympen snabbt och kraftigt i ett kärl med tättslutande lock, med hjälp av elvisp och degkrokar (eller borrmaskin och omrörare om du har mycket honung). Förvara ympen i kylskåp
  3. Blanda ympen ordentligt två gånger per dag med degkrokar under ca 30 sekunder. Ympen får inte bli varm. Ympen är färdig när den känns fast i kyla men blir krämig när du blandar den. Det tar oftast 1-3 dygn.
  4. Blanda ympen med lika mycket nyslungad honung. Blanda tills färgen är jämn. Tillsätt till den nyslungade honungen och rör kraftigt så att ympen är helt fördelad och honungens färg är jämn. Tappa ur honungskärlets kran ett par gånger och häll tillbaka.
  5. Låt gärna stå någon dag så att luftbubblorna försvinner. Skumma eventuellt.
  6. Tappa honungen på burk och förvara den i 14°C (eller så nära som möjligt). Tänk på att transportera burkarna till kyllagret på ett sådant sätt att inte locket blir kladdigt på insidan.
  7. Efter 1-3 vecka är honungen genomkristalliserad. I högre förvaringstemperatur tar det längre tid.