Vaxsmältning och vaxinlämning

Föreningen arrangerar vaxsmältning kring månadsskiftet oktober/november varje år. Det erbjuds dessutom gemensam vaxinlämning.

Datum för aktuellt år bestäms senast i augusti och finns då i kalendariet.

Vaxsmältning

Ramarna smälts ur med hjälp av ånga. Vax och vatten samlas upp i medtagen hink. Sedan kokas ramarna i kaustiksodalösning innan de sköljs med vatten.

Det går också bra att smälta täckvax och drönarvax. Säg till när du kommer att du har sådant.

Föranmälan krävs. Anmäl dig senast 1 oktober på denna länk.

Kostnad 3 kr/ram för ursmältning och tvätt, 1 kr för enbart tvätt. Betala med Swish till 123 566 46 28, eller kontant på plats. Den som är med och hjälper till utöver vid smältning av de egna ramarna behöver inte betala för smältning av sina ramar.

Ta gärna med lite ved till ångpannan.

• Du får endast ta med ramar som aldrig varit i kontakt med Apistan.
  • Om du använt tymol/Apiguard ska du säga till vid anmälan och får då smälta sist.
  • Du tvättar själv dina ramar efter smältning. Tåliga kläder rekommenderas.
  • Kom ihåg hink med lock till ditt vax.

Vaxinlämning

Du får inte ha använt Apistan, tymol/Apiguard eller liknande för att delta i vaxinlämningen.

1. Smält ditt vax på vaxsmältningshelgen.
  2. Ta hem vaxet och den etikett som tillhandahålls i föreningslokalen vid vaxsmältningen (eller skriv ut en härifrån).
  3. Paketera det torra vaxet i en  plastpåse som du försluter och märker med etiketten. Vaxet behöver inte rensas. Du kan göra likadant med vax som du smält själv, eller vax från tidigare år.
  4. Lämna vaxet på Jälla under vaxsmältningsdagarna. Det kan också lämnas på Jälla eller i Eriksberg – mejla info@uppsalabiodlare.se för att bestämma dag/tid.
  5. Vax som inte märks tillfaller föreningen.
  6. Föreningen ombesörjer transport av vaxet för vidare hantering.
  7. Allt vax från föreningen smälts och valsas tillsammans. Du får inte tillbaka ditt eget vax, men rätt mängd i form av mellanväggar. Du får faktura och betalar bara för valsning och frakt av din mängd vax.