Recept på årsmöteslimpa och honungskaka

Ann och Håkan Jansson Mörngård delar med sig av receptet på brödet och kakan från årsmötet 2022.

Årsmöteslimpa

Ingredienser

  • 325 gram vetemjöl
  • 250 g linfrö
  • 250 g rågkross
  • 1 rågad msk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 1 liter filmjölk
  • 1,25 dl mörk sirap
  • 1,25 dl lingonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 160 grader.

Smörj två limpformar.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll i filmjölk, sirap och lingonsylt. Rör slätt.

Häll upp i formarna. Grädda i ca 1 – 1,5 timme.

Ta ur limporna ur formarna. Låt svalna.

Honungskaka

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 100 gram smör
  • 1 dl honung
  • 1 dl mjölk 
  • 3 dl vetemjöl 
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl solroskärnor eller mandel

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform.

Smält smöret. Smält honungen i smöret och häll i mjölken. Låt svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölet och bakpulvret. Häll i vätskan.

Grovmixa solroskärnor/mandel. Häll solroskärnorna/mandeln i smeten.

Häll upp smeten i formen. Grädda i ca 30-40 min.

När kakan svalnat något: pensla med lite flytande honung.