Kallelse till årsmöte 2018

Tid och plats: Lördagen den 17 november kl 13.00, Åkerby bygdegård

Program

Vi inleder med mat och fika.

Därefter håller vi själva årsmötet.

Handlingar

Föredragningslista finns här.

Handlingar tillhandahålls vid årsmötet.

Gästföreläsare

Karina Karlsson, rådgivare i biodlingsfrågor hos SBR, berättar om vaxhantering.

 Ta gärna med

  • Honungsprov till honungsbedömningen.
  • Årsrapport 2018 – men lämna den ännu hellre digitalt på hemsidan.

Hitta till årsmötet

Åkerby bygdegård ligger ca 10 km nordväst om Uppsala vid Gysingevägen, väg 272. Sväng av vid skylt mot Åkerby kyrka. Huset ligger rakt fram inne i byn.

Buss 844 mot Östervåla från Uppsala stannar vid hållplats Åkerby kyrka.

För hjälp med samåkning kontakta gärna styrelsen.

Honungsbedömning

Honungen ska vara tappad i en ny glas- eller helt genomskinlig plastburk (350, 500 eller 700 gram), utan etikett. Lägg burken och ditt ifyllda honungsbedömningskort  i en anonym påse. Namnet på burkens ägare är hemligt under bedömningen.

För att få ett godkänt honungsprov ska du också visa upp ifylld Bihusesyn.

Läs all information i förväg, så är chansen större att din honung blir godkänd. Information finns här på hemsidan.

Hälften underkända vid höstens första honungsbedömning

Honungsbedömningskommittén med protokollförare genomförde den 18 september en öppen honungsbedömning. Drygt 10 personer var med och lyssnade och provade.

Av 11 inlämnade burkar godkändes endast 5. Honungen i en av de underkända burkarna innehöll synliga partiklar. I övriga fall var det brister hos förpackningarna som gjorde att de blev underkända. Bland annat hade burkar med tydligt begagnade lock lämnats in, burkar som inte var fulla samt för små burkar.

Biodlare vars prov underkänts kan lämna in nytt prov vid årsmötet för ny bedömning.

Läs mer om föreningens honungsbedömning här.

Bidraget nummer 3 2018

Bidraget nummer 3 2018 finns att läsa på hemsidan nu.

Börja prenumerera med formuläret längst ner på sidan.

Har du som är medlem inte får Bidraget? Då har vi fel mejladress till dig. Meddela oss gärna den korrekta, så missar du heller inte andra utskick.

Stora slungan trasig

Slungan i slungrummet är trasig och går inte att boka för tillfället.

Fortsättningskurs i biodling

Fortsättningskursen i biodling är en utmärkt möjlighet att fräscha upp sina kunskaper.

Även i år gör vi ett försök att få igång en fortsättningskurs. Förra året var vi tvungna att ställa in, eftersom det var för få anmälda. Kursen riktar sig till dig som varit biodlare några eller många år. Erfarenheten från tidigare kurser visar att kurserna blir bäst om de som deltar har olika lång erfarenhet.

När? 5 måndagskvällar med början 29/10 och varannan till var tredje vecka.  Övriga tillfällen kommer vi överens om gruppen. Även innehållet planerar vi tillsammans vid första kurstillfället.
Mer info och anmälan: Vuxenskolans hemsida eller telefon 018-10 23 75. 

Invintring på Jälla

Sockerleverans till Jälla. Foto Jonathan Alvarsson

Invintringen är i full gång på Jälla. Men den inköpta Biforn räckte inte riktigt till …

Foto: Jonathan Alvarsson

Välkommen på öppen honungsbedömning!

Var med och lär dig mer om hur vi bedömer honungskvalitet utifrån krav på renhet, konsistens, vattenhalt, lukt, smak, färg och även förpackning.

Du är välkommen med och utan honung.

Läs på i honungsbedömningsreglementet vad som gäller.

När: Tisdag den 18/9 kl 18.00 – 20.00
Var: Vuxenskolan Uppsala, Kungsängsgatan 12, 1tr.
Anmälan: senast den 14/9 till info@uppsalabiodlare.se.

Inlämningen i september

Honungsburkar för bedömning kan lämnas in tisdag den 4/9 kl 17.00-19.00 på Jälla, på sista öppet hus för säsongen. Det går också bra att lämna burkar som ska bedömas till Jan Rosenfeld, telefon 070-5435441.

Honungsbedömningskort ska lämnas in tillsammans med burken. Ladda ner det från SBR här. Läs också och genomför Bihusesyn.

Vill du ha tillbaka honungsbedömningskortet i original, så lämna med ett frankerat och adresserat kuvert tillsammans med burken. I annat fall får du besked per e-post.

Inlämning vid årsmötet

Till årsmötet blir det en till chans att lämna in honung för bedömning.

Godkänt resultat vid honungsbedömning är ett krav för få köpa Biodlarnas etikett.

Läs mer om honungsbedömning på SBR:s hemsida.

Honungsbedömningskommittén

Inslag i P4 Uppland

Katarina Fehler intervjuades i P4 Uppland om den tidiga honungsskörden och om vad det innebär för hur honungen smakar. Lyssna här:

Funkar inte spelaren? Gå hit istället, ca 1:22 in i programmet.

Intervju i UNT

Det varma vädret har gett en rekordtidig start på honungssäsongen för biodlare. ”Jag har aldrig varit med om en tidigare säsong”, säger Jan Rosenfeld, ordförande i Uppsalas biodlarförening.

Läs hela artikeln här.