Vinnarhonung för tankarna till tebjudning

Den vinnande honungsburken i 2024 års upplaga av tävlingen Distriktets godaste honung kom från Susanne Hyytiäinen i Enköping, med motiveringen: ”En unik smak som för tankarna till tebjudning, med inslag av svarta vinbär och kola.”

Juryn bestod av elever från Ellen Fries Restaurang- och livsmedelsprogram. Vinnaren korades inför en publik på ca 30 personer bestående av elever och andra gäster.  Fyra finalister hade tidigare röstats fram från de 14 bidrag som samtliga biodlarföreningar i Uppland hade nominerat. 

Tävlingen arrangerades av Uppsala biodlareförening.

Prisceremonin hålls i samband med distriktets årsmöte den 8 februari.

Så här går Distriktets godaste honung till

Alla medlemmar i lokalföreningarna har möjlighet att lämna in honung för bedömning till respektive förenings honungsbedömningskommitté. Varje kommitté nominerar en burk till tävlingen Distriktets godaste honung.

Tävlingen roterar mellan lokalföreningarna. Varje förening bestämmer själv hur tävlingen ska gå till.

Alla burkar tävlar anonymt, både i föreningarnas honungsbedömning och tävlingen.

Final i Distriktets godaste honung

Det uppländska honungsmästerskapet, tävlingen Distriktets godaste honung, arrangeras i år av Uppsala biodlareförening.

Juryn består i år av elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ellen Fries gymnasium. Bedömningen kommer att ske i form av en grundomgång och ett slutspel med semifinaler och final. Slutspelet är öppet för eleverna på Ellen Fries, intresserade medlemmar från Uppsala biodlaredistrikt och inbjudna gäster.

Så här går Distriktets godaste honung till

Alla medlemmar i lokalföreningarna har möjlighet att lämna in honung för bedömning till respektive förenings honungsbedömningskommitté. Varje kommitté nominerar en burk till tävlingen Distriktets godaste honung.

Tävlingen roterar mellan lokalföreningarna. Varje förening bestämmer själv hur tävlingen ska gå till.

Alla burkar tävlar anonymt, både i föreningarnas honungsbedömning och tävlingen.

Lämna in årsrapporten

Nu är det dags för medlemmar i föreningen att lämna in årsrapport för året. Årsrapporten ger statistik och kunskap samt är underlag för EU-bidrag till svensk biodling. Det är därför viktigt att alla medlemmar lämnar in rapport.

Sista dag att lämna in årsrapporten är samma dag som föreningens årsmöte, se datum i kalendariet.

Har du inga bin – svara ändå och ange 0 i formuläret.

Svaren anonymiseras vid sammanställning.

Vaxsmältning och vaxinlämning

Föreningen arrangerar vaxsmältning den 3/11 och 8-10/11 2024. Även i år erbjuds dessutom gemensam vaxinlämning. Föranmälan, senast 1 oktober.

Nytt för 2024:
  • Inga ramar som kommit i kontakt med något annat preparat än organiska syror eller tymol får smältas.
  • Inga ramar som kommit i kontakt med något annat preparat än organiska syror får vara med i den gemensamma vaxinlämningen.

Läs mer om vaxsmältningen och anmäl dig.

Minnesord över Jan Rosenfeld

Jan Rosenfeld (1943–2024)
Jan Rosenfeld har gått ur tiden i en ålder av 81 år. Närmast sörjande är hustrun Anneli, brodern Leif, barn och barnbarn.

Jan var under mer än ett decennium ordförande i Uppsala Biodlareförening. Under hans ledning utvecklades föreningen till en väl fungerande organisation med tydligt mål och mening. Medlemssammansättningen föryngrades, medlemsantalet och engagemanget ökade, liksom servicen till medlemmarna.

Som gammal rektor förstod Jan värdet av utbildning och han höll under åren otaliga kurser för nya biodlare och arbetade aktivt med att variera kursutbudet efter olika behov. Vi som gått kurserna minns dem med värme. Jan hanterade tålmodigt alla frågor, lät nyfikenheten hos deltagarna få utrymme och styrde varligt mot fördjupad kunskap om binas fascinerande värld.

Genom kurserna identifierade han nya förmågor som kunde engageras i föreningens verksamhet. Resultatet blev en stabil organisation där kompetenta arbetsgrupper har ansvar för olika områden såsom skötsel av föreningsbigården, information till allmänheten och kvalitetskontroll av honungen.

Som person var Jan aldrig dominerande utan kunde nog uppfattas som närmast blyg. Detta gjorde honom till en mycket effektiv ordförande! Han kunde presentera idéer som styrelsen sedan fick utveckla och tillsammans med medlemmarna implementera. På detta sätt byggdes ett nytt hus i föreningsbigården, där medlemmarna kan utnyttja gemensam utrustning för att slunga honung, smälta vax med mera. Bigården blev gradvis en resurs för medlemmarna och ett centrum för praktisk utbildning av nya generationer biodlare. Under Jans tid i styrelsen anordnades också studieresor till bl.a. Polen, Danmark och Kroatien där deltagarna fick en förståelse för att biskötsel kan ske på olika sätt.

I en tid då många ideella föreningar för en tynande tillvaro är Jan Rosenfelds ledaregenskaper unika. Han hade alltid en långsiktig plan, men han pekade aldrig med hela handen, utan lät oss medlemmar långsamt förstå idéerna och ta dem till oss. Föreningens årsmöten brukar vara välfyllda tillställningar där man både kan fatta beslut, men också prata bin, äta lunch och lyssna till föredrag om nördiga detaljer i binas värld. Fascinationen inför naturen lyste alltid igenom – förutom intresset för bin var Jan också en hängiven fågelskådare. När ett riktigt utmanande problem med ett bisamhälle dök upp var Jan som allra gladast. Vi minns honom med värme och tacksamhet.

För Uppsala Biodlareförening
Mats Kihlén, ordförande

Ympning av honung

Att ympa är enklare än att röra honungen – resultatet blir också säkrare. Gör så här:

Förvara den nyslungade honungen i rumstemperatur. Ympen förvaras i kylskåp.

  1. Beräkna mängden ympsats. Den skall bli 3% av den mängd honung som ska ympas. Till 1 kg nyslungad honung görs 30 gram ymp, bestående av 10 % kristalliserad honung och 90 % nyslungad honung. Ju slätare den kristalliserade honungen är, desto bättre blir resultatet.
    • Till 1 kg nyslungad honung används 3 g kristalliserad honung och 27 gram nyslungad honung.
  2. Rör ihop ympen snabbt och kraftigt i ett kärl med tättslutande lock, med hjälp av elvisp och degkrokar (eller borrmaskin och omrörare om du har mycket honung). Förvara ympen i kylskåp
  3. Blanda ympen ordentligt två gånger per dag med degkrokar under ca 30 sekunder. Ympen får inte bli varm. Ympen är färdig när den känns fast i kyla men blir krämig när du blandar den. Det tar oftast 1-3 dygn.
  4. Blanda ympen med ungefär lika mycket nyslungad honung. Blanda tills färgen är jämn. Tillsätt till den nyslungade honungen och rör kraftigt så att ympen är helt fördelad och honungens färg är jämn. Tappa ur honungskärlets kran ett par gånger och häll tillbaka.
  5. Låt gärna stå någon dag så att luftbubblorna försvinner (men rapshonung behöver du tappa på burk direkt). Om det är skum på ytan så ta bort det.
  6. Tappa honungen på burk och förvara den i 14°C (eller så nära som möjligt). Tänk på att transportera burkarna till kyllagret på ett sådant sätt att inte locket blir kladdigt på insidan.
  7. Efter 1-3 vecka är honungen genomkristalliserad. I högre förvaringstemperatur tar det längre tid.

Läs även vår enkla checklista för hygienisk honungshantering.