Visst vill du kunna vara stolt över din honung och ha nöjda kunder? Ett sätt att säkra din honungs kvalitet är att lämna in en burk till föreningens honungsbedömning.
Honungsbedömningen sker helt anonymt och är kostnadsfri.
Kontakta honungsbedömningskommittén
Ta hjälp av honungsbedömningen!
Genom att lämna in honung för bedömning kan du få ett kvitto på att din honung uppfyller obligatoriska krav.
Reglerna för honungsbedömning säkrar krav på renhet och vattenhalt, och uppmärksammar honungens egenskaper. Färg, konsistens och hårdhet beskrivs – men utan krav på att det ska vara på ett visst sätt. Även karaktären på honungens smak och doft noteras, men får inte vara för honung ”främmande”.
Bedömningstillfällen
Föreningen anordnar som regel två tillfällen för honungsbedömning på hösten; i september och efter årsmötet. Dessa tillfällen annonseras på hemsidan och i Bidraget.
Honung som lämnas in vid bedömningen i september är även med i tävlingen Distriktets godaste honung.
Var noga med hanteringen
Honung är ett livsmedel. Var därför noga med hur du hanterar honungsramar, honung, förpackningsmaterial och redskap – från kupa till burk. Då kan vi gemensamt hålla en hög kvalitet på vår lokala honung. Använd gärna den här enkla checklistan.
Rätt många prover blir underkända vid honungsbedömningen. Den absolut vanligaste orsaken är småpartiklar – skräp – i honungen.
Enkel checklista
Genomgående
- Genomför Bihusesyn årligen och åtgärda eventuella brister. Det är krav för godkänd honungsbedömning.
- Följ branschriktlinjerna Säker honungshantering.
Vid rörning/ympning
När du slungar
- Städa lokalen noga. Använd hårnät, tvätta händerna och tänk på hygienen.
- Kontrollera att silar är hela.
- Sila honungen med grovsil och finsil. Låt honungen självrinna genom silen.
- Sätt på locket på honungskärlet vid förvaring.
När du ympar/rör
- Städa lokalen noga. Använd hårnät, tvätta händerna och tänk på hygienen.
- Kolla redskap noga så att inga lösa partiklar kan trilla ner i honungen.
- Använd endast förpackningar och redskap avsedda för livsmedel.
- Sätt på locket på honungskärlet vid förvaring.
- Skumma honungen innan du rör i ympen i honungskärlet.
När du tappar upp
- Städa lokalen noga. Använd hårnät, tvätta händerna och tänk på hygienen.
- Använd endast förpackningar avsedda för livsmedel.
- Kolla redskap noga så att inga lösa partiklar kan trilla ner i honungen.
- Skumma honungen om det är mycket skum på ytan.
- Kontrollera att varje burk är ren innan du fyller den med honung.
- Kontrollera att insidan av varje lock är rent innan du skruvar på locket.
- Fyll varje burk till rätt mängd. Använd våg.
- Peta inte i burken.
- Förvara tomma burkar uppochned.
Vid inlämning av burk för bedömning
- Läs och följ reglementet. Kom ihåg att det finns regler även för förpackningen.
- Lämna in burk tillsammans med honungsbedömningskort för medlem.
- Genomför Bihusesyn och markera på bedömningskortet att den är genomförd. Se nedan.
Regler vid bedömning
Läs på i honungsbedömningsreglementet vad som gäller.
Förpackning
- Godkänd provförpackning är glasburk och helt transparent plastburk i storlekarna 350, 500 och 700 gram.
- Förpackningen ska vara ny, oanvänd och ren samt utan etikett.
- Burken ska vara uppfylld till sin nettovikt. Läs om regler för tillåten avvikelse från nettovikt.
- Namnet på burkens ägare är hemligt under bedömningen.
Bihusesyn
För att du ska kunna få ett godkänt honungsprov krävs att du har genomfört årets Bihusesyn och att du markerat det på bedömningskortet. Bihusesyn ska inte lämnas in till föreningen.
Läs mer och ladda ner Bihusesyn.
Honungsbedömningskort
Honungsbedömningskort ska lämnas in tillsammans med burken. Ladda ner det här.
Kom ihåg att fylla i rutorna ovanför saxmarkeringen på bedömningskortet!
Vill du ha tillbaka honungsbedömningskortet på papper, så lämna med ett frankerat och adresserat kuvert tillsammans med burken. I annat fall får du besked per e-post.