Ann och Håkan Jansson Mörngård delar med sig av receptet på brödet och kakan från årsmötet 2022.
Årsmöteslimpa
Ingredienser
- 325 gram vetemjöl
- 250 g linfrö
- 250 g rågkross
- 1 rågad msk bikarbonat
- 2 tsk salt
- 1 liter filmjölk
- 1,25 dl mörk sirap
- 1,25 dl lingonsylt
Gör så här
Sätt ugnen på 160 grader.
Smörj två limpformar.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll i filmjölk, sirap och lingonsylt. Rör slätt.
Häll upp i formarna. Grädda i ca 1 – 1,5 timme.
Ta ur limporna ur formarna. Låt svalna.
Honungskaka
Ingredienser
- 2 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 100 gram smör
- 1 dl honung
- 1 dl mjölk
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 dl solroskärnor eller mandel
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform.
Smält smöret. Smält honungen i smöret och häll i mjölken. Låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölet och bakpulvret. Häll i vätskan.
Grovmixa solroskärnor/mandel. Häll solroskärnorna/mandeln i smeten.
Häll upp smeten i formen. Grädda i ca 30-40 min.
När kakan svalnat något: pensla med lite flytande honung.